Περιβαλλοντική εκπ/ση

Την Πέμπτη 11 Μαΐου, οι  Α’& Β’  τάξεις του σχολείου μας και το Νηπιαγωγείο, επισκεφθήκαμε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας. Εκεί μας υποδέχτηκε η κ. Αναστασία, διευθύντρια της βιβλιοθήκης. Αρχικά ενημερωθήκαμε για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να δανειστούμε βιβλία, καθώς και για τη συμπεριφορά μας στο χώρο αυτό. Στη συνέχεια τα παιδιά απόλαυσαν την ανάγνωση ενός παραμυθιού από την  κ. Αναστασία και αποτύπωσαν τις εντυπώσεις τους ζωγραφίζοντας και δημιουργώντας μία πολύ όμορφη χειροτεχνία, η οποία είχε  σχέση με την ιστορία του παραμυθιού και με το πρόγραμμα διατροφής που εκπονούμε στο σχολείο μας!

Στη συνέχεια  επισκεφθήκαμε γνωστό αρτοποιείο της πόλης. Εκεί ο ιδιοκτήτης, ο κ. Θέμης,  μας μίλησε για την προέλευση και τα διάφορα είδη αλευριού και μας έδωσε λεπτομέρειες για το ζύμωμα και το ψήσιμο του ψωμιού. Τα ίδια τα παιδιά, αφού φόρεσαν ποδιές και σκουφάκια, έπλασαν ζυμάρι κι έφτιαξαν  με μεγάλο ενθουσιασμό  διάφορα σχήματα ψωμιού, τα οποία περιμέναμε να ψηθούνε. Ο κ.Θέμης,  μάς κέρασε φρεσκότατα κρουασάν με γέμιση σοκολάτας και φεύγοντας πήραμε  « τα δικά μας ψωμιά”  και μια σακούλα ο καθένας με αρτοποιήματα που μας δώρισαν από το κατάστημα!

Επιστρέψαμε μαθητές και  δασκάλες  με τις καλύτερες εντυπώσεις  !!!

Ευχαριστούμε πολύ τον κ.Θέμη για τη φιλοξενία και την άψογη οργάνωση της επισκέψης μας! Να ξανάρθουμε;;;;

Στα πλαίσια του προγράμματος για την υγιεινή διατροφή, επισκεφτήκαμε το λαχανόκηπο της  κας Μαρίας  Σακαλή στη Στενήμαχο. Μας μίλησε για το χρόνο σποράς των λαχανικών, τη φροντίδα τους, την ανάπτυξη τους και τα μυστικά για να έχουμε νοστιμότερα λαχανικά.

Επίσης, επισκέφτηκε το σχολείο μας η κα Φιλοθέη Σινώλα, συγγραφέας του βιβλίου  «Της πόλης το παιδί», η οποία μας παρουσίασε το βιβλίο της και μας ξενάγησε στα μυστικά της υγιεινής διατροφής.

Στη συνέχεια τα παιδιά ετοίμασαν το δικό τους,  γευστικότατο “δεκατιανό»,  με βάση το τρίπτυχο δημητριακά-γαλακτοκομικά-φρούτα.

Ευχαριστούμε πολύ την κα Σακαλή Μαρία και την κα Σινώλα Φιλοθέη για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας έδωσαν!

Την Παρασκευή,  10 Ιουνίου 2016 η Ε΄/Στ΄ τάξη παρουσίασε στους γονείς το περιβαλλοντικό πρόγραμμα που εκπόνησαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς με θέμα: “Σταφύλι-πηγή ζωής για τον τόπο μου.”  Τα παιδιά παρουσίασαν τις δράσεις τους μέσα από φωτογραφικό υλικό, τραγούδησαν, έπαιξαν και δραματοποίησαν το παραμύθι που έγραψαν με τίτλο: ” Το Σταφυλάκι σε περιπέτειες ” Την εκδήλωση παρακολούθησε η υπεύθυνη Σχολικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας κ. Έφη Αντωνιάδου, η οποία συνεχάρη τα παιδιά, τη δασκάλα τους και το σχολείο για την αξιόλογη αυτή προσπάθεια.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ

Την Τρίτη 17 Μαΐου 2016 οι μαθητές της Ε? και Στ? τάξης ετοιμαστήκαμε για περίπατο στους αμπελώνες του χωριού. Η εκπαιδευτική επίσκεψη έγινε στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος “Σταφύλι-πηγή ζωής για τον τόπο μου.” Ετοιμάσαμε τα καλαθάκια μας με ψωμί, ελιές, τυρί, ντομάτα και άλλα τρόφιμα, που παίρνουν μαζί τους οι άνθρωποι στα χωράφια για να κάνουμε «το δεκατιανό του αγρότη».

Όταν φτάσαμε στο κτήμα Γαλατσίδα μας περίμενε ο κύριος Γιώργος με τη σύζυγό του Αφροδίτη και μας μίλησαν για τις εργασίες που κάνουν αυτό το διάστημα στα αμπέλια. Είδαμε τα φύλλα, τα νέα τσαμπιά και τους ανθούς τους. Μας μίλησαν και για τις ασθένειες που ταλαιπωρούν τα αμπέλια. Τέλος μας ξενάγησαν και στο καζάνι που υπάρχει εκεί.  Εθελοντικά προσφέρθηκε να μας συνοδέψει ο κ. Γιώργος Σαρακατσιάνος, γονέας μαθήτριας της τάξης μας. Τους ευχαριστούμε πολύ όλους!

Πριν λίγες ημέρες φιλοξενήσαμε στην τάξη μας τον κύριο Βασίλη Γκίνογλου, ο οποίος είναι παππούς  μίας μαθήτριας της Στ΄ τάξης του σχολείου μας. Μας μίλησε για την έμφυτη κλίση του στη ζωγραφική και πώς μπορεί ο καθένας μας να φτιάξει ανάλογα έργα. Μας έδειξε την τεχνική του πώς να φτιάχνουμε σκίτσα, πώς να τα ζωγραφίζουμε, πώς να τα φωτίζουμε και να διορθώνουμε τα λάθη μας.

Ήταν μια αφορμή για να ξεδιπλώσουμε το ταλέντο μας….

Πολλοί από εμάς ανακαλύψαμε άλλη μια όμορφη κλίση του εαυτού μας …

Τον ευχαριστούμε θερμά!!

Στα πλαίσια του προγράμματος: «Σταφύλι ? Πηγή ζωής για τον τόπο μου», οι Ε? και Στ΄ τάξεις του Σχολείου μας  πραγματοποιήσαμε  διάφορες δραστηριότητες.  Πατήσαμε σταφύλι με τα χέρια μας και βγάλαμε μούστο.

Βράσαμε τον μούστο για να σταματήσουμε τη ζύμωση του.

Μαγειρέψαμε νόστιμη μουσταλευριά με κανέλα και καρύδι και κεράσαμε όλο το σχολείο.

Επισκεφθήκαμε το παραδοσιακό καζάνι της οικογένειας Σταμάτη για να δούμε πώς παράγεται το τσίπουρο.

Καλέσαμε τον σεφ Ανδρέα Σακαλή για να μας φτιάξει γλυκό κουταλιού σταφύλι. Επίσης διοργανώσαμε γεύμα με παρασκευάσματα και λιχουδιές από τα παράγωγα του Αμπελιού ? Σταφυλιού. Οι μαθητές φρόντισαν και έφεραν σπιτικές δημιουργίες που ετοίμασαν οικογενειακώς με πολύ μεράκι.

Τους επόμενους μήνες θα συνεχίσουμε με νέες δραστηριότητες?