Εκπαιδευτικές επισκέψεις

Το σχολείο μας, την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, παρακολούθησε από τον Κουκλοθίασο Redicolo, την παράσταση «Πινόκιο, ένα διαφορετικό αγόρι» στο Δημοτικό θέατρο Νάουσας. Ο Πινόκιο είναι μία ζωντανή ξύλινη μαριονέτα που κινείται χωρίς σπάγγους. Ζει στον κόσμο των ανθρώπων και ονειρεύεται να γίνει κι αυτός ένα αληθινό αγόρι, να αποκτήσει φίλους, να τον αγαπούν. Θα περάσει απίθανες περιπέτειες, θα μεταμορφωθεί σε γαϊδουράκι, θα διαπιστώσει τι σημαίνει γαϊδουριά για να καταλάβει τελικά, τι πραγματικά σημαίνει ανθρωπιά. Μία παράσταση για τη διαφορετικότητα, με ιδιαίτερες τεχνικές εμψύχωσης, πρωτότυπη μουσική και ζωντανό τραγούδι, γεμάτη χιούμορ, τρυφερότητα και ευαισθησία.

Την Πέμπτη 30 Μαΐου, το σχολείο μας επισκέφθηκε το χωριό Δισπηλιό, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Καστοριάς. Εκεί υπάρχει η αναπαράσταση του Νεολιθικού Λιμναίου Οικισμού και φιλοξενείται το πρώτο οικομουσείο της χώρας μας καθώς κι ένας μουσειακός χώρος με εκθέματα από τις ανασκαφές που έγιναν εκεί. Όσον αφορά τα εκθέματα στο χώρο του οικομουσείου, οι αρχαιολόγοι δημιούργησαν μια πιστή αναπαράσταση του λιμναίου οικισμού. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το μεγαλύτερο ενυδρείο ψαριών γλυκού νερού στα Βαλκάνια. Οι πληροφορίες που πήραμε ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και τα είδη των ψαριών πολλά. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν!

Ακολούθησε επίσκεψη στο δασάκι της Μεσοποταμίας, το οποίο βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό τοπίο δίπλα στο ποτάμι και διαθέτει χώρους αθλοπαιδιών και παιδικές χαρές, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παίξουν και να διασκεδάσουν στη φύση!

 

Η τελευταία εκδρομή της φετινής σχολικής χρονιάς πραγματοποιήθηκε στο άλσος του Αγίου Νικολάου Νάουσας. Μέσα στην ηρεμία και τη δροσιά του υπέροχου φυσικού περιβάλλοντος παίξαμε, περπατήσαμε, ανακαλύψαμε τις ομορφιές του δάσους.

Την Παρασκευή 30 Μαΐου 2018, πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική επίσκεψή μας στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή και τον Λευκό Πύργο.  Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους της Γεωργικής Σχολής (καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες, γαλακτοκομείο) και να αποκομίσουν νέες γνώσεις συμμετέχοντας με βιωματικό και παιγνιώδη τρόπο στις προγραμματισμένες δράσεις.  Στον Λευκό Πύργο, είχαν την ευκαιρία να δουν να ξετυλίγεται μπροστά τους η ιστορία της Θεσσαλονίκης, μέσα από τις εικόνες και τις προβολές  που εκτίθενται  σε κάθε όροφο και στο τέλος να απολαύσουν από ψηλά μια πανοραμική άποψη της πόλης.

Τη Δευτέρα 30/4/2018, πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική επίσκεψη του σχολείου μας στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής Νάουσας. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία αρχικά να παρακολουθήσουν μια  πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση βασικών κανόνων που αφορούν την ασφαλή συμπεριφορά πεζών, επιβατών οχημάτων, ποδηλατών και στη συνέχεια να βρεθούν στη θέση του οδηγού μέσα στους κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους του πάρκου.

 

Την Τρίτη 31 Οκτωβρίου, το σχολείο μας επισκέφτηκε το Σιδηροδρομικό Μουσείο στη Θεσσαλονίκη.

Ο υπεύθυνος του μουσείου ο κ.Ανδρέας, μας ξενάγησε  με τον καλύτερο τρόπο. Το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε το 2001 και στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο αυθεντικό κτίριο, το οποίο κατασκευάσθηκε το 1891 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Pierro Arrigoni, στην περιοχή  Κορδελιού, στην ιστορική «Στρατιωτική Στάση», ενός μικρού Σιδηροδρομικού Σταθμού με μεγάλη ιστορία. Το Μουσείο είναι και έδρα της Λέσχης του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, που έχει αναλάβει και τη λειτουργία του.

Στον περίβολο του σταθμεύει ένα από τα πιο διάσημα βαγόνια του «Orient Express», το βαγόνι-ρεστοράν που είναι αγγλικής κατασκευής και χρονολογείται από το 1900. Αποτέλεσε κομμάτι του αυθεντικού Όριεντ Εξπρές, που από το 1883 ταξίδευε με αφετηρία το Παρίσι και έφτανε ως την Κωνσταντινούπολη.

Εντός του κτιρίου το παρελθόν αναβιώνει μέσα από χάρτες, στολές, σάλπιγγες μετάδοσης ακουστικών σημάτων, σήμαντρα ακύρωσης εισιτηρίων, μαγνητικά τηλέφωνα, τηλέγραφο, φανάρια, ρολόγια, γραφεία, γραφομηχανές, σημάνσεις, εργαλεία, αρχειακό υλικό και ένα έπιπλο-νιπτήρα από το «βασιλικό συρμό».

Φύγαμε με πολύ όμορφες εικόνες! Εικόνες βγαλμένες από άλλη εποχή!!!

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Θωρηκτό  «Γεώργιος Αβέρωφ»,   σπουδαίο ιστορικό πλοίο της Νεότερης Ελλάδας. Ονομάζεται θωρηκτό, παρ’ όλα αυτά είναι ένα θωρακισμένο καταδρομικό που ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία του Ορλάντο στην Ιταλία το 1908-1911. Πήρε μέρος στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο ως ναυαρχίδα του ελληνικού στόλου με ναύαρχο τον Παύλο Κουντουριώτη. Συμμετείχε στην απελευθέρωση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου ενάντια του οθωμανικού στόλου. Όπως μας είπε ο υπεύθυνος στην ξενάγηση, ήταν ένα πολύ σύγχρονο πλοίο για την εποχή του, με πλεονέκτημα την ταχύτητά του και το μέγεθος του βεληνεκούς των πυροβόλων του. Επίσης συμμετείχε και στον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο και ήταν ένα από τα λίγα πλοία που κατάφεραν να φτάσουν στην Αλεξάνδρεια αφού τα περισσότερα είχαν βυθιστεί λόγω των επιδρομών των γερμανικών αεροπλάνων.

Ξεναγηθήκαμε και μέσα στο πλοίο,  βλέποντας αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν στον πόλεμο, τα δωμάτια των κυβερνητών, τα μαγειρεία, το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου καθώς και τις αυθεντικές στολές του υποναύαρχου και των ναυτών.

Το 1984 το Πολεμικό Ναυτικό μετέτρεψε το πολεμικό πλοίο Αβέρωφ σε πλωτό μουσείο και το μετέφερε στο Φάληρο, ώστε από τότε μέχρι και σήμερα να το επισκέπτεται όποιος επιθυμεί, τιμώντας την παρουσία του Ελληνικού Ναυτικού και την κληρονομιά της Ελλάδος.

Όλοι μας ακούγαμε με μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή την ιστορία του Θωρηκτού Αβέρωφ. Ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επίσκεψη που διεύρυνε τους ιστορικούς μας ορίζοντες και μας έκανε και πάλι περήφανους για την Ελλάδα!

 

Την Τρίτη 13 Ιουνίου, επισκεφθήκαμε το Μουσείο Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη. Αφού χωριστήκαμε σε δύο ομάδες, μέσα από βιωματικές δράσεις, γνωρίσαμε τα πειράματα και τους πρόδρομους που οδήγησαν στη δημιουργία της πρώτης κινηματογραφικής μηχανής. Με ένα παιχνίδι ρόλων αφουγκραστήκαμε τα μυστικά του κινηματογραφικού λόγου (εικονογράφηση του σεναρίου, είδη πλάνων,γωνίες λήψης κ.α) μέσα στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα “green screen”, όπου γυρίσαμε την πρώτη μας ταινία μικρού μήκους! Φύγαμε πραγματικά εντυπωσιασμένοι από την καινούρια μας εμπειρία!

Στη συνέχεια πήγαμε στο πάρκο Δεινοσαύρων. Ξεναγηθήκαμε στο πάρκο, όπου είδαμε γιγαντιαία ζώα που έζησαν και κυριάρχησαν στον πλανήτη μας πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια. Φάγαμε τα σουβλάκια μας και … ακολούθησε παιχνίδι!  Οι μικροί μαθητές στον παιδότοπο του χώρου και οι μεγάλοι στα γήπεδα. Ήρθε όμως η ώρα να επιστρέψουμε!  Άλλη μια εκδρομή έφτασε στο τέλος της!

Την Πέμπτη 11 Μαΐου, οι  Α’& Β’  τάξεις του σχολείου μας και το Νηπιαγωγείο, επισκεφθήκαμε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας. Εκεί μας υποδέχτηκε η κ. Αναστασία, διευθύντρια της βιβλιοθήκης. Αρχικά ενημερωθήκαμε για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να δανειστούμε βιβλία, καθώς και για τη συμπεριφορά μας στο χώρο αυτό. Στη συνέχεια τα παιδιά απόλαυσαν την ανάγνωση ενός παραμυθιού από την  κ. Αναστασία και αποτύπωσαν τις εντυπώσεις τους ζωγραφίζοντας και δημιουργώντας μία πολύ όμορφη χειροτεχνία, η οποία είχε  σχέση με την ιστορία του παραμυθιού και με το πρόγραμμα διατροφής που εκπονούμε στο σχολείο μας!

Στη συνέχεια  επισκεφθήκαμε γνωστό αρτοποιείο της πόλης. Εκεί ο ιδιοκτήτης, ο κ. Θέμης,  μας μίλησε για την προέλευση και τα διάφορα είδη αλευριού και μας έδωσε λεπτομέρειες για το ζύμωμα και το ψήσιμο του ψωμιού. Τα ίδια τα παιδιά, αφού φόρεσαν ποδιές και σκουφάκια, έπλασαν ζυμάρι κι έφτιαξαν  με μεγάλο ενθουσιασμό  διάφορα σχήματα ψωμιού, τα οποία περιμέναμε να ψηθούνε. Ο κ.Θέμης,  μάς κέρασε φρεσκότατα κρουασάν με γέμιση σοκολάτας και φεύγοντας πήραμε  « τα δικά μας ψωμιά”  και μια σακούλα ο καθένας με αρτοποιήματα που μας δώρισαν από το κατάστημα!

Επιστρέψαμε μαθητές και  δασκάλες  με τις καλύτερες εντυπώσεις  !!!

Ευχαριστούμε πολύ τον κ.Θέμη για τη φιλοξενία και την άψογη οργάνωση της επισκέψης μας! Να ξανάρθουμε;;;;

Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, το σχολείο μας παρακολούθησε τη θεατρική παράσταση «Το δέντρο που έδινε» του Σελ Σιλβερστάιν, ένα παιδικό έργο με ιδιαίτερο διδακτικό περιεχόμενο, προβάλλοντας  το μήνυμα της φιλίας και της αγάπης.

Τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017, το σχολείο μας επισκέφθηκε  τον όμιλο  Γενίτσαροι και Μπούλες, στη Νάουσα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την προστασία, τη διατήρηση, την προβολή  και τη μεταλαμπάδευση  του εθίμου από γενιά σε γενιά. Ο πρόεδρος του Ομίλου μας ξενάγησε στο  διατηρητέο κτίριο Υδρόμυλος “Μάκη”, όπου στεγάζεται τα τελευταία χρόνια ο όμιλος. Μας μίλησε για τη χρήση του κτιρίου παλαιότερα ως υδρόμυλο και  για την ιστορία του εθίμου “Γενίτσαροι και Μπούλες“, το οποίο χρονολογείται το 18ο αιώνα, ενώ οι ρίζες του ανιχνεύονται στην αρχαία Ελλάδα και τις διονυσιακές τελετές, σχετικές με το θάνατο και την αναγέννηση της φύσης. Φύγαμε από εκεί γεμάτοι  εικόνες και γνώσεις για την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της ηρωικής πόλης της Νάουσας.

Στη συνέχεια  πήγαμε στο 4ο Δημοτικό Σχολείο, όπου εκεί απολαύσαμε τα εδέσματα που ετοίμασαν οι γονείς και τα νόστιμα σουβλάκια που έψησε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου. Παρακολουθήσαμε το διαγωνισμό χορού και τραγουδιού που ετοίμασαν οι μαθητές του σχολείου, χορέψαμε και διασκεδάσαμε. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να δούμε το παραδοσιακό δρώμενο του Γενίτσαρου και της Μπούλας, καθώς το μπουλούκι χόρεψε στην αυλή του σχολείου με τη συνοδεία του ζουρνά και του νταουλιού.

Τα σουβλάκια και οι χυμοί αγοράστηκαν από το ταμείο σχολικών δραστηριοτήτων (κάλαντα, λαμπάδες), ενώ ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων με μεγάλη χαρά προσφέρθηκε να τα ψήσει.

Τους ευχαριστούμε πολύ όλους για την φιλοξενία και κυρίως τον Δ/ντή του σχολείου, κ. Κουκουσιάνο, αλλά και το Σύλλογο Διδασκόντων. Και του χρόνου!