Μηνιαία Αρχεία: Δεκέμβριος 2019

Η φετινή χριστουγεννιάτικη γιορτή μας έγινε με συμμετοχή όλων των μαθητών/τριών του σχολείου μας. Ξεκίνησε με χριστουγεννιάτικες, παραδοσιακές μελωδίες, τις οποίες έπαιξαν και τραγούδησαν παιδιά με τα μουσικά τους όργανα, με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο το καθένα.

Στη συνέχεια ακούσαμε τα κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς απ΄όλα τα παιδιά.

Ακολούθησε κουκλοθέατρο στα αγγλικά, το γεράκι και το περιστέρι, επενδυμένο μουσικά με το τραγούδι imagine των Beatles, σκετς από τα μικρά παιδιά τα κεράκια και δραματοποίηση της ιστορίας της βασιλόπιτας. Με τις παρουσιάσεις τους αυτές λοιπόν, τα παιδιά μας έστειλαν και φέτος με διαφορετικούς τρόπους το μήνυμα της αγάπης, της ειρήνης, της προσφοράς, το μήνυμα των ημέρων, το μήνυμα των Χριστουγέννων!

Στη συνέχεια απολαύσαμε τα μικρά παιδιά σ’ ένα χορευτικό με το τραγούδι ο μικρός τυμπανιστής, τις μαθήτριες των μεγάλων τάξεων σε χορευτικό με το τραγούδι τρίγωνα κάλαντα και κλείσαμε τη γιορτή μας με χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Ήρθε και ο Αη Βασίλης όπως κάθε χρόνο, για να μας φέρει τα δώρα και στη συνέχεια τιμήσαμε τις λιχουδιές του μπουφέ που ετοίμασαν οι γονείς!!!

Και του χρόνου με υγεία!!!

Χριστουγεννιάτικες δράσεις στα πλαίσια μετάβασης

  • Κατασκευή χριστουγεννιάτικης κάρτας για το νηπιαγωγείο από τα παιδιά της Α΄ τάξης.
  • Κατασκευή χριστουγεννιάτικων στολιδιών από τα παιδιά του νηπιαγωγείου και της Α΄ τάξης στο χώρο του νηπιαγωγείου.

                                                                       Α΄ ΤΑΞΗ

Η ιστορία της βασιλόπιτας

Η ιστορία της Βασιλόπιτας είναι μια ιστορία που συνέβηκε περίπου πριν 1500 χρόνια στην πόλη Καισαρεία της Καππαδοκίας, στη Μικρά Ασία. 
Ο Μέγας Βασίλειος ήταν δεσπότης της Καισαρείας και ζούσε αρμονικά με τους συνανθρώπους του, με αγάπη, κατανόηση και αλληλοβοήθεια.
Κάποια μέρα όμως, ένας αχόρταγος στρατηγός – τύραννος της περιοχής, ζήτησε να του δοθούν όλοι οι θησαυροί της πόλης της Καισαρείας, αλλιώς θα πολιορκούσε την πόλη για να την κατακτήσει και να την λεηλατήσει.
Ο Μέγας Βασίλειος ολόκληρη τη νύχτα προσευχόταν να σώσει ο Θεός την πόλη. Ξημέρωσε η νέα μέρα και ο στρατηγός αποφασισμένος με το στρατό του περικύκλωσε αμέσως την Καισαρεία.
Μπήκε με την ακολουθία του και ζήτησε να δει το Δεσπότη, ο οποίος βρισκόταν στο ναό και προσευχόταν. Με θράσος και θυμό ο αδίστακτος στρατηγός απαίτησε το χρυσάφι της πόλης καθώς και ότι άλλο πολύτιμο υπήρχε στην πόλη. Ο Μέγας Βασίλειος απάντησε ότι οι άνθρωποι της πόλης του δεν είχαν τίποτε άλλο πέρα από πείνα και φτώχια, δεν είχαν να δώσουν τίποτε αξιόλογο στον άρπαγα στρατηγό.
Ο στρατηγός με το που άκουσε αυτά τα λόγια θύμωσε ακόμα περισσότερο και άρχισε να απειλεί τον Μέγα Βασίλειο ότι θα τον εξορίσει πολύ μακριά από την πατρίδα του ή κι ακόμη μπορεί να τον σκοτώσει.Οι Χριστιανοί της Καισαρείας αγαπούσαν πολύ το Δεσπότη τους και θέλησαν να τον βοηθήσουν. Μάζεψαν λοιπόν από τα σπίτια τους ότι χρυσαφικά είχαν και του τα πρόσφεραν, ώστε δίνοντάς τα στο σκληρό στρατηγό να σωθούν. Στο μεταξύ ο ανυπόμονος στρατηγός κόντευε να σκάσει από το κακό του. Διέταξε αμέσως το στρατό του να επιτεθεί στο φτωχό λαό της πόλης.Ο Δεσπότης, ο Μέγας Βασίλειος, που ήθελε να προστατέψει την πόλη του προσευχήθηκε και μετά παρουσίασε στο στρατηγό ότι χρυσαφικά είχε μαζέψει μέσα σε ένα σεντούκι. Τη στιγμή όμως που ο στρατηγός πήγε να ανοίξει το σεντούκι και να αρπάξει τους θησαυρούς, με το που ακούμπησε τα χέρια του πάνω στα χρυσαφικά έγινε το θαύμα! Όλοι οι συγκεντρωμένοι είδαν μια λάμψη και αμέσως μετά έναν λαμπρό καβαλάρη να ορμάει με το στρατό του επάνω στον σκληρό στρατηγό και τους δικούς του. Σε ελάχιστο χρόνο ο κακός στρατηγός και οι δικοί του αφανίστηκαν. Ο λαμπρός καβαλάρης ήταν ο Άγιος Μερκούριος και στρατιώτες του οι άγγελοι.

Έτσι σώθηκε η πόλη της Καισαρείας. 

Τότε ο Μέγας Βασίλειος βρέθηκε σε δύσκολη θέση! Θα έπρεπε να μοιράσει τα χρυσαφικά στους κατοίκους της πόλης και η μοιρασιά να είναι δίκαιη, δηλαδή να πάρει ο καθένας ό,τι ήταν δικό του. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο. Προσευχήθηκε λοιπόν ο Μέγας Βασίλειος και ο Θεός τον φώτισε τι να κάνει. Κάλεσε τους διακόνους και τους βοηθούς του και τους είπε να ζυμώσουν ψωμάκια, όπου μέσα στο καθένα ψωμάκι θα έβαζαν και λίγα χρυσαφικά. Όταν αυτά ετοιμάστηκαν, τα μοίρασε σαν ευλογία στους κατοίκους της πόλης της Καισαρείας.
Στην αρχή όλοι παραξενεύτηκαν, μα η έκπληξή τους ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν κάθε οικογένεια έκοβε το ψωμάκι αυτό κι έβρισκε μέσα τα χρυσαφικά της.
Ήταν λοιπόν ένα ξεχωριστό ψωμάκι, η βασιλόπιτα που έφερνε στους ανθρώπους χαρά κι ευλογία μαζί. Από τότε φτιάχνουμε κι εμείς τη βασιλόπιτα με το φλουρί μέσα, την πρώτη μέρα του χρόνου, τη μέρα του Αγίου Βασιλείου!

Η βασιλόπιτα έχει πάντα την πρώτη θέση στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, πλάι στους κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, τις δίπλες και τα άλλα γλυκά.

Εκτέλεση συνταγής  βασιλόπιτας στην  Α΄ τάξη.

Βασιλόπιτα

Υλικά

300 γραμμάρια βούτυρο

250 γραμμάρια άχνη

½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο

2 γραμμάρια μαστίχα

7 γραμμάρια μαχλέπι

1 κουταλιά ζάχαρη

1-2 πορτοκάλια ξύσμα

2 βανίλιες

4 αβγά

75 γραμμάρια γάλα

400 γραμμάρια αλεύρι

1 μπέικιν

Έτοιμα τα γούρια-μαγνητάκια μας, τα οποία θα μοιράσουν οι μαθητές του σχολείου μας στους κατοίκους του χωριού, την ημέρα που θα πουν τα κάλαντα.

Έτοιμα και τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, για να στολίσουν το έλατο της αυλής του σχολείου μας.

Να και η χιονισμένη χριστουγεννιάτικη “πολιτεία” μας, την οποία δημιούργησαν τα παιδιά, για να στολίσει το σχολείο μας και να μας ταξιδέψει στον μαγικό κόσμο των Χριστουγέννων.

Το σχολείο μας, την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, παρακολούθησε από τον Κουκλοθίασο Redicolo, την παράσταση «Πινόκιο, ένα διαφορετικό αγόρι» στο Δημοτικό θέατρο Νάουσας. Ο Πινόκιο είναι μία ζωντανή ξύλινη μαριονέτα που κινείται χωρίς σπάγγους. Ζει στον κόσμο των ανθρώπων και ονειρεύεται να γίνει κι αυτός ένα αληθινό αγόρι, να αποκτήσει φίλους, να τον αγαπούν. Θα περάσει απίθανες περιπέτειες, θα μεταμορφωθεί σε γαϊδουράκι, θα διαπιστώσει τι σημαίνει γαϊδουριά για να καταλάβει τελικά, τι πραγματικά σημαίνει ανθρωπιά. Μία παράσταση για τη διαφορετικότητα, με ιδιαίτερες τεχνικές εμψύχωσης, πρωτότυπη μουσική και ζωντανό τραγούδι, γεμάτη χιούμορ, τρυφερότητα και ευαισθησία.