Όταν τα παιδιά παίζουν θέατρο…

Η αυτόνομη καλλιτεχνικη δημιουργία, όπως είναι η συμμετοχή του παιδιού σε μια παράσταση,  (σχολική γιορτή, θεατρικό παιχνίδι, κ.ά.): – συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός σχολικού κόσμου που ευνοεί την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών – ενισχύει και ενθαρρύνει την έκφραση των λανθανόντων γνωρισμάτων του χαρακτήρα τους – στηρίζεται στη σωστή επικοινωνία μεταξύ διδασκόντων και διδασκομένων, αποσκοπεί στη δημιουργία ελεύθερων ατόμων με πνευματική υποδομή, αισθητική καλλιέργεια, συναισθηματικό πλούτο, κοινωνική συνείδηση και πολιτισμική ταυτότητα. Ο εμπλουτισμός των μεθόδων διδασκαλίας με τις αρχές και τις τεχνικές του θεάτρου αναμένεται να βελτιώσει το πρόγραμμα διδασκαλίας συνολικά.

Το θέατρο βοηθά στην γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών, αποδεσμεύει την φαντασία τους, μέσα από αυτό τα παιδιά βλέπουν πως υπάρχουν και άλλες μορφές έκφρασης όπως αυτή της γλώσσας του σώματος. Με το να δει ένα παιδί μια παράσταση, αναπτύσσει την κοινωνικότητα του (μοιράζεται αυτό που βλέπει με άλλους γύρω του και αυτό που βλέπει είναι μια συλλογική δουλειά). Έπειτα ερεθίζεται αισθητικά βλέποντας τα σκηνικά, τα κουστούμια και όσο περισσότερα ερεθίσματα δέχεται (παραστάσεις) τόσο αποκτά κριτικό πνεύμα για το τι του αρέσει, τι όχι και για πιο λόγο. Οι εξαιρετικές παραστάσεις θεάτρου, κουκλοθεάτρου, μουσικής, για παιδιά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τις αντίστοιχες παραστάσεις για «μεγάλους». Με απλό τρόπο περνούν μηνύματα για ηθικές αξίες και γενικότερα για τη ζωή και γίνονται ένα ισχυρό διδακτικό εργαλείο (εάν και στις μικρές ηλικίες ο στόχος είναι απλά η ψυχαγωγία). Πολλοί γονείς, λένε πως θα έρθει η ώρα που τα παιδιά τους θα πάνε στο θέατρο με το σχολείο τους. Σίγουρα θα γίνει και αυτό, αλλά πέρα από όλα τ?άλλα, μια παράσταση είναι κάτι που αξίζει να μοιραστεί ένας γονιός με τα παιδιά του. Μια ωραία στιγμή. Κάτι που μπορεί να γίνει αφορμή για συζητήσεις στο σπίτι. Πηγή : Paidorama.com

Η καθηγήτρια MaggieKinloch της Βασιλικής Ακαδημίας Θεάτρου και Μουσικής της Γλασκώβης, καταγράφοντας στο PerformingArtsforChildren &YoungPeople ? PlannerforSchools 2007-2007 (2007)τους λόγους που τα παιδιά χρειάζονται το θέατρο, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το θέατρο κινητοποιεί τη δημιουργικότητά τους, τα βοηθά να κατανοούν τα συναισθήματά τους και αναπτύσσει την ικανότητά τους να κατανοούν. Τους επιτρέπει να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, προκαλεί τους προϊδεασμούς τους σχετικά με τον κόσμο στον οποίο ζουν, αναπτύσσει την αισθητική τους, αλλά και τις γλωσσικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες και τους παρουσιάζει νέες ιδέες επιτρέποντάς τους να εκφράσουν τη γνώμη τους για αυτές.

Comments are closed.