ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ – ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ 

Η 6η Μαρτίου ορίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας ημέρα κατά της Σχολικής βίας.  Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά σε βάρος μαθητών, ή παιδιών παρόμοιας ηλικίας με σκοπό να προκαλέσει πόνο και αναστάτωση.  

 Τα παρακάτω είναι σχολική βία και ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:

Χτυπήματα, μπουνιές, κλωτσιές, σπρωξίματα, πρόκληση πόνου και τραυματισμού.

Δεν λέμε στους άλλους να μην κάνουν ένα συμμαθητή/τρια μας παρέα.

ΔΕΝ ακολουθούμε ένα συμμαθητή/τρια και ΔΕΝ τον/την κοιτάζουμε επίμονα  και απειλητικά. ΔΕΝ λέμε άσχημα πράγματα για ένα συμμαθητή/τρια πίσω από από την πλάτη του/της.

ΔΕΝ κρύβουμε, ΔΕΝ λερώνουμε, ΔΕΝ κλέβουμε και ΔΕΝ καταστρέφουμε τα πράγματα κάποιου συμμαθητή/τριάς μας.

ΔΕΝ απειλούμε ένα συμμαθητή/τρια να μας φέρει χρήματα ή πράγματα,

ΔΕΝ κοροιδεύουμε κάποιον/α για το χρώμα, την καταγωγή, την οικογένειά  την οικονομική κατάσταση, το ντύσιμό , το διάβασμά , την εμφάνισή του/της. ΔΕ βρίζουμε,

ΔΕΝ ειρωνευόμαστε, ΔΕΝ κάνουμε χειρονομίες, ΔΕΝ γράφουμε άσχημα πράγματα για ένα συμμαθητή/τρια,

ΔΕΝ απειλούμε ότι θα του/της κάνουμε κακό, αν μας αποκαλύψει. ΔΕΝ κοροιδεύουμε, ΔΕΝ χτυπάμε και ΔΕΝ κάνουμε κακό σε ένα παιδί στο διάλειμμα, καθώς πηγαίνει στο σχολείο ή έξω από το σχολείο.

ΔΕΝ αγγίζουμε ένα παιδί με τρόπο που του/της  είναι δυσάρεστος, ΔΕΝ του/της  στέλνουμε αισχρά μηνύματα, ούτε γράφουμε προσβλητικά πράγματα για το παιδί.

ΔΕΝ στέλνουμε απειλές, βρισιές με μηνύματα.

ΔΕΝ λέμε ψέματα, αλλά παραδεχόμαστε τι κάναμε. Είμαστε φιλικοί με όλα τα παιδιά, ειδικά τους καινούριους μαθητές/τριες.

Αν δεις να φέρονται έτσι σε ένα άλλο παιδί, μη γελάσεις και μην υποστηρίξεις αυτόν/ήν που κάνει κακό! Μη μείνεις αδιάφορος. Δεν υπάρχουν αθώοι παρατηρητές! Πάρε το μέρος του παιδιού που του κάνουν κακό, έτσι ώστε να απομονωθεί ο εκφοβιστής.

Αν κάποιος κάνει τα παραπάνω σε εσένα ή σε κάποιο άλλο παιδί, οπωσδήποτε ΜΙΛΗΣΕ γι΄ αυτό σε κάποιο μεγάλο. ΔΕΝ είναι κάρφωμα να μιλήσεις,

ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΟΥ.

Πρεκατέ Βικτωρία, Φεβρουάριος 2007 info@mentoras.org

Τα σχόλια είναι κλειστά.