Την Τρίτη 31 Οκτωβρίου, το σχολείο μας επισκέφτηκε το Σιδηροδρομικό Μουσείο στη Θεσσαλονίκη.

Ο υπεύθυνος του μουσείου ο κ.Ανδρέας, μας ξενάγησε  με τον καλύτερο τρόπο. Το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε το 2001 και στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο αυθεντικό κτίριο, το οποίο κατασκευάσθηκε το 1891 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Pierro Arrigoni, στην περιοχή  Κορδελιού, στην ιστορική «Στρατιωτική Στάση», ενός μικρού Σιδηροδρομικού Σταθμού με μεγάλη ιστορία. Το Μουσείο είναι και έδρα της Λέσχης του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, που έχει αναλάβει και τη λειτουργία του.

Στον περίβολο του σταθμεύει ένα από τα πιο διάσημα βαγόνια του «Orient Express», το βαγόνι-ρεστοράν που είναι αγγλικής κατασκευής και χρονολογείται από το 1900. Αποτέλεσε κομμάτι του αυθεντικού Όριεντ Εξπρές, που από το 1883 ταξίδευε με αφετηρία το Παρίσι και έφτανε ως την Κωνσταντινούπολη.

Εντός του κτιρίου το παρελθόν αναβιώνει μέσα από χάρτες, στολές, σάλπιγγες μετάδοσης ακουστικών σημάτων, σήμαντρα ακύρωσης εισιτηρίων, μαγνητικά τηλέφωνα, τηλέγραφο, φανάρια, ρολόγια, γραφεία, γραφομηχανές, σημάνσεις, εργαλεία, αρχειακό υλικό και ένα έπιπλο-νιπτήρα από το «βασιλικό συρμό».

Φύγαμε με πολύ όμορφες εικόνες! Εικόνες βγαλμένες από άλλη εποχή!!!

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Θωρηκτό  «Γεώργιος Αβέρωφ»,   σπουδαίο ιστορικό πλοίο της Νεότερης Ελλάδας. Ονομάζεται θωρηκτό, παρ’ όλα αυτά είναι ένα θωρακισμένο καταδρομικό που ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία του Ορλάντο στην Ιταλία το 1908-1911. Πήρε μέρος στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο ως ναυαρχίδα του ελληνικού στόλου με ναύαρχο τον Παύλο Κουντουριώτη. Συμμετείχε στην απελευθέρωση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου ενάντια του οθωμανικού στόλου. Όπως μας είπε ο υπεύθυνος στην ξενάγηση, ήταν ένα πολύ σύγχρονο πλοίο για την εποχή του, με πλεονέκτημα την ταχύτητά του και το μέγεθος του βεληνεκούς των πυροβόλων του. Επίσης συμμετείχε και στον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο και ήταν ένα από τα λίγα πλοία που κατάφεραν να φτάσουν στην Αλεξάνδρεια αφού τα περισσότερα είχαν βυθιστεί λόγω των επιδρομών των γερμανικών αεροπλάνων.

Ξεναγηθήκαμε και μέσα στο πλοίο,  βλέποντας αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν στον πόλεμο, τα δωμάτια των κυβερνητών, τα μαγειρεία, το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου καθώς και τις αυθεντικές στολές του υποναύαρχου και των ναυτών.

Το 1984 το Πολεμικό Ναυτικό μετέτρεψε το πολεμικό πλοίο Αβέρωφ σε πλωτό μουσείο και το μετέφερε στο Φάληρο, ώστε από τότε μέχρι και σήμερα να το επισκέπτεται όποιος επιθυμεί, τιμώντας την παρουσία του Ελληνικού Ναυτικού και την κληρονομιά της Ελλάδος.

Όλοι μας ακούγαμε με μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή την ιστορία του Θωρηκτού Αβέρωφ. Ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επίσκεψη που διεύρυνε τους ιστορικούς μας ορίζοντες και μας έκανε και πάλι περήφανους για την Ελλάδα!

 

Comments are closed.